אבחון בשיטת אלבאום

מה יכול להפריע לריכוז של הילד שלי? 

לפני שאנחנו רצים ומתייגים את הילד כ"בעלים המכובדים" של הפרעה כזאת או אחרת, חשוב להבין שיש גורמים רבים להפרעת קשב שניתנים לתיקון. למשל: תפקוד לקוי של תנועת העיניים או המוטוריקה העדינה, יכול ליצור מתח רב ותנועתיות-יתר בזמן הקריאה והכתיבה. רגישויות-יתר יכולות לגרום להצפה חושית ורגשית. תופעות אלו מפריעות לריכוז ולקשב בזמן למידה. תיקון ליקויים מוטוריים וויסות מערכת החושים מעלים את יכולת הריכוז ומורידים את רמת המתח הפיזי והרגשי.

מה בודקים? 

אבחון מוטורי מעמיק נועד לאיתור קשיים במערך השליטה הרצונית והמודעת בשרירי הגוף. באבחון נבדקים מערך היציבה, מוטוריקה גסה, מוטוריקה עדינה, מערכת ההצלבה, יכולות הבידול והנשימה, יכולת התיאום בין המערכות השונות ועוד. מערכות המוטוריקה הגסה והעדינה עומדות בבסיס כל תפקוד גופני, והן חיוניות לתפקודים יום-יומיים.  כאשר מערכות המוטוריקה אינן מתפקדות כראוי, נוצר קושי ביכולתו של הילד להתפנות למטלות קוגניטיביות או אחרות ונפגעת יכולתו להיות קשוב לנעשה סביבו.

יצירת פרופיל סנסורי, המאתר על ידי תשאול מעמיק את קיומן של רגישויות-יתר או תת-רגישות בחוש המגע, השמיעה, הטעם, הריח והחוש הווסטיבולרי (שיווי המשקל). היעדר ויסות של מערכת העיבוד החושי עלולה לגרום להצפה של גירויים לגוף ולמוח, להביא לרמת מוסחות גבוהה, למתח ולעומס רב, ואלו מקשים על מיקוד הקשב והריכוז. עודף בקלט חושי עלול לגרום לבזבוז משאבים לטובת ניסיונות ויסות או הגנה, להצפה בקליטת נתונים, ולכן לתגובות גופניות כמו תנועתיות-יתר. חוסר בקלט חושי יוצר חסך בתחושה העמוקה של הגוף וגורם אף הוא לחוסר שקט גופני ולתנועתיות-יתר.